Aquest 2018 ens han donatel Premi Especial de Patrimoni en la categoria de Reivindicació del Patrimoni Industrial! Els treballs de revitalització de Can Ricart, Can Picó, Can Tiana i Trullàs han estat reconeguts pels Premis Bonaplata.
Can Tiana és una nau que fins a l’estiu del 2018 es trobava buida. Gràcies a la col·laboració de @EPSEB_UPC, #P9artiu i @eixpereiv hem aconseguit donar-li vida de nou. P9artiu, un col·lectiu d’artistes compromesos amb el barri hi farà activitats artístiques obertes al veïnat.
El 2018 el @CJovesCanRicart @Hangar_org i @eixpereiv vam començar una campanya contra les Macro-oficines de #22arroba que volen construir a Can Ricart. Cuidar del patrimoni és més que rehabilitar-lo, és també respectar l’arquitectura, la seva memòria i també el seu entorn.
Aquest any també hem començat una col·laboracióamb el @CJovesCanRicart per aconseguir la nau annexa del casal, a Can Ricart, per a usos socials i de joves.
El 2018 també ha sigut l’any en què el @HubBici s’ha acabat d’instal·lar a l’antiga nau de Can Picó. Seguirem treballant junts per promoure la mobilitat sostenible i l’economia solidària al barri també des d’aquest equipament!
El 2019 queda molt per fer en l’àmbit del patrimoni! La @UniBarcelona segueix sense un projecte sòlid, viable o participat per Can Ricart. Desenes d’edificis del passat industrial i agrícola segueixen en desús i al Poblenou. Ens ajudeu a revertir la situació?
El 2018 @eixpereiv hem dedicat molta energia aenfortir l’economia solidària al barri. Vols conèixer que n’hem fet al respecte, que hem aconseguit i que no? Segueix llegint! (Obrim fil)
Creiem que la transformació econòmica del nostre barri no ha de ser de l’economia manufacturera a la de la innovació, sinó de l’economia capitalista a l’economia cooperativa social i solidària.
Aquest any hem col·laborat amb @coopolis_bcn, sent-ne un dels seus cercles territorials i enfortint l’economia cooperativa des dels barris. Hem pogut fer acompanyaments professionals a cooperatives que comencen, generat cultura cooperativa i creat llocs de treball al barri.
La sala perequartu, el local a Can Ricart que ens serveix de lloc de reunió i de seu social, ha esdevingut als matins un espai de cotreball per aquelles cooperatives del barri que comencen al barri i que volem impulsar.
A la primavera del 2018 també vam fer una trobada d’entitats de l’economia solidària del barri en el marc del #Repensem22a per pensar el futur del #22arroba en clau cooperativa i fer propostes de transformació del model actual. #Transformem22a
També aquest any hem ajudat @MaCUS_lab a buscar un nou espai per desenvolupar el seu taller cooperatiu. Actualment estan treballant en el projecte de rehabilitació d’una nau. Esperem aviat poder donar-los la benvinguda al Passatge Trullàs!
L’octubre del 2018 vam presentar a la inauguració de la @FlordeMaig el #mapasocialP9 amb el propòsit de visibilitzar 82 entitats que treballen per transformar el nostre barri. Entre aquestes entitats hi ha cooperatives de consum, d’habitatge, de treball i plataformes veïnals.
A finals d’octubre vam participar per primer cop de la #FESC2018! Va ser una gran experiència d’enxarxament, aprenentatge i intercooperació. L’any que ve repetim!
Aquest any vam fer presentar la diagnosi alimentaria del Poblenou, que buscava les virtuts, oportunitats i mancances de l’economia solidària en l’àmbit de l’alimentació al Poblenou. Seguirem treballant juntes amb @Cccp9P @uniopoblenou i les cooperatives del barri aquest 2019!
Aquest 2019 seguirem potenciant l’economia solidària al Poblenou i construint una economia més democràtica! Si generem intercooperatció i treballem juntes per aquest propòsit podem aconseguir #PoblenouCooperatiu. Ens ajudeu a fer-ho possible? Escriviu-nos un mail!
Aquest 2018 ha fet un any que gestionem el casal de barri de @ccalisidret ! En aquest any l’hem vist créixer, de ser un lloc buit ha passat a desbordar activitat. Cada cop hi ha més activitats, tallers i iniciatives del veïnat de l’entorn per engegar al casal.
El 2018 la “Taca d’oli” ha estat treballant pels matins al casal. Aquest grup de feina s’enmarca en el projecte de renta minima #BMincome. El grup s’ha especialitzat la jardineria, i ha ajudat molt al Passatge Trullàs. Ara estem començant juntes un hort urbà al casal!
Aquest desembre hem començat el grup de consum ecològic del casal. Tenim moltes ganes que el grup creixi i es consolidi aquest 2019! Agraïm a @Cccp9P i @uniopoblenou pel suport. La germanor entre cooperatives de consum ens farà més forts!
Aquest any també hem engegat la ràdio comunitària del casal! Actualment hi participen gravant programes: la taca d’oli, l’escola Brasil i el Júpiter. @eixpereiv també hi voldrem gravar, alguna idea sobre que podrien fer?
El 2019 volem que el casal segueixi creixent. Volemdonar-li vida als matins a la cuina del casal amb un nou projecte. Aquest 2018 hem col·laborat amb les entitats del Poblenou, aquest any ens agradaria conèixer millor i treballar amb les del Besós! Ens ajudeu a fer-ho possible?
El Passatge Trullàs és un dels projectes que des de fa anys desenvolupant des de la Taula Eix Pere IV. Aquest any el grup motor de veïns del passatge, @Bogatella i @eixpereiv hem treballat conjuntament per fer d’aquest espai un lloc de trobada veïnal.
Els veïns i veïnes del passatge van plantar elles mateixes horts i jardins al perímetre del passatge, van construir dues estructures d’ombra i una biblioteca comunitària.
El @cececebe va fer a principis d’any una exposició al passatge, i ens van deixar quedar-nos algunes de les estructures que van utilitzar: el mòdul d’obra, les jardineres verticals i l’alzina surera de l’entrada.
El @Bcn_SantMarti ens va assegurar, davant de la nostra demanada de què l’alzina es quedes al passatge, que l’arbre no aniria enlloc. Per la nostra sorpresa l’arbre va desaparèixer. Estem treballant per recuperar un arbre similar a l’entrada del nostre jardí comunitari.
En el futur 2019 ens agradaria fer créixer el projecte del passatge fent-lo créixer a les naus veïnes i al solar del final del Passatge Trullàs. Juntes aconseguirem generar al passatge un espai de referència pel veïnat!
Un dels objectius estratègics de la @eixpereiv és transformar el nostre barri al servei dels veïns i veïnes. Aquest 2018 ens hem esforçat a transformar el pla urbanístic #22arroba. Vols conèixer que n’hem fet al respecte, que hem aconseguit i que no? Segueix llegint! (Obrim fil)
#22arroba porta des del 2000 arrasant gran part del barri per fer grans edificis d’oficines i hotels. Després de 18 anys s’ha construït un 20% del pla, la resta en gran part ha sigut abandonat per la pressió urbanística. El 2017 @eixpereiv vam començar a buscar alternatives.
El 2018 @Bcn_SantMarti @decidimbcn comencen el #Repensem22a, un procés de participació obert al veïnat per diagnosticar el #22arroba i proposar el futur del Poblenou. Les conclusions? El veïnat vol +habitatge públic +comerç de barri +petita indústria -oficines i cap més hotel.
Tambe el 2018 @bcn_ajuntament comença la comissió ampliada, un procés tancat paral·lel al #Repensem22a. A aquestes reunions conviden a representants del teixit empresarial del #22arroba, universitats i administració i també a @eixpereiv @PoblenouAVV i @FAVBcn.
La fundació Bit, que gestiona el procés de la comissió ampliada proposa a les entitats participants unes primeres conclusions. Aquesta proposta és molt diferent de les conclusions del #Repensem22a. @eixpereiv ens neguem a acceptar-ho.
Després d’aquesta primera proposta d’acord frustrada, la @aavvpoblenou @favb i @eixpereiv fem front comú amb una mateixa bateria de propostes i posant-nos a un mateix cantó de la negociació. Junts som més forts!
Octubre de 2018 @bcn_ajuntament fa una nova proposta d’acord per led entitats veïnals i les empresarials. Les entitats veïnals firmem de manera critica. Comparat amb el model actual s’introdueixen algunes millores, pero no representa el model de barri que volem.
Amb el pacte aconseguim més habitatge protegit, però no tot el que voldríem ni tot de titularitat pública. Es trauran parts del barri del #22arroba però hem d’acceptar que altres segueixin sent per oficines i la pervivència de la marca i els valors 22@, els quals no compartim.
Signem de manera crítica el pacte amb voluntat de seguir treballant en la seva concreció. El @pscbarcelona proposa però paralitzar el pacte i discutir-ho entre els partits polítics. Tots els partits, menys la @CUPBarcelona, donen suport a la proposta del PSC, inclòs @bcnencomu.
Acabem el 2018 amb un pacte acordat, però no aprovat. No renunciarem a cap de les nostres peticions. El 2019 seguirem lluitant contra el #22arroba, que posa el barri al servei del capital i construint-ne un al servei dels veïns i veïnes. Ens ajudeu a fer-ho possible?
El 2018 hem treballat colze amb colze amb les companyes de @ensplantem i de @HabitatgeP9 del Poblenou. Hem trobat en aquesta col·laboració companyes incondicionals de lluita i objectius comuns. Volem seguir treballant juntes i amb més entitats per construir un barri millor!
Taula Eix Pere IV ha retuitat Comissió Habitatge P9
El novembre de 2018 la @HabitatgeP9 , de la que participem, va tenir un èxit d’assemblea amb més de 70 persones reunits a @FlordeMaig . En aquesta jornada vam compartir amb les companyes la problemàtica del #22arroba i el pacte que ens oferia l’ajuntament.
No al #MacroHotelP9 és una de les principals lluites del 2018 que hem compartit amb @EnsPlantemP9 i @HabitatgeP9 . Aquest hotel tindra 14 plantes i 400 places. Els partits al ple BCN (tret de @CUPBarcelona i @ERCbcn) van votar a favor del hotel, queda aprovat. Seguirem lluitant!
@EnsPlantemP9 i @eixpereiv treballem en un nou projecte. Mostrem on i com es pot fer habitatge cooperatiu al barri. Volem crear un espai compartit per cooperatives d’arquitectes i d’habitatge i plataformes socials per construir l’habitatge assequible que el Poblenou necessita!
En aquest 2019 tenim moltes ganes de seguir impulsant projectes conjunts entre entitats del barri. Juntes sumem molt més que si anem per separat! Moltes gràcies a @EnsPlantemP9 @HabitatgeP9 @FlordeMaig @lafiladoraP9 i tantes d’altres per tot el suport i treball conjunt. Seguim!