20 propostes del Poblenou per a “l’Eix Pere IV”

 

Taula Eix Pere IV
20 propostes del Poblenou per a “l’Eix Pere IV”
Propostes del procés de participació veïnat del  Poblenou: reactivació de l’eix Pere IV. www.eixpereiv.org
En una assemblea oberta convocada el maig del 2014 per les entitats del Poblenou es decideix crear la Taula Eix Pere IV amb l’objectiu d’impulsar el projecte de reactivació social, cultural i econòmica de l’eix Pere IV, en tant que eix històric vertebrador del barri, com a forma de canvi de model de creixement de la ciutat.

És en el marc de reactivar social, cultural i econòmicament l’eix Pere IV que des de la Taula es decideix a finals de 2015 iniciar un procés de participació ciutadana amb relació a l’orientació del desenvolupament de l’Eix Pere IV. Un procés de participació que té per objectius generals:

–  Reconèixer, apropar i fer partícip a tota la comunitat veïnal del Poblenou en la necessitat de subjectes actives de la reactivació de l’eix Pere IV.

–  Co-produir entre la comunitat veïnal les línies i orientacions per al desenvolupament social i econòmic de l’eix Pere IV.

Aquest procés parteix d’una primera fase (gener-abril 2016): participació a partir d’una “Enquesta veïnal” de la que van participar 1302 persones (prèvia recopilació d’informació de les diverses jornades participatives ja realitzades per altres instàncies, i difusió de l’estat i potencialitats de l’eix).

A partir d’aquesta diagnosi dels resultats se’n deriva la segona fase (maig-juliol 2016): participació a partir de “Grups de debat” de la que van participar 111 persones. I una fase final (setembre-octubre 2016) de conclusió i validació de les propostes de la que van participar 220 persones online i 62 de forma presencial. Unes propostes finals que es plasmen en el present document.

 

Patrimoni i valor històric

  1. Recuperació dels edificis patrimonials o emblemàtics amb usos per al barri (p.e. Can Ricart, passatge Trullàs, La Escocesa, Ca l’Illa).
  2. Incentius, penalitzacions o expropiacions per a la rehabilitació i preservació de façanes i d’edificis antics i històrics degradats de titularitat privada.
  3. Preservació i recuperació d’espais i trames urbanes singulars dels barris de l’entorn de l’Eix Pere IV que no segueixen la “trama Cerdà” (p.e. plaça del Sagrat Cor, placeta Klein, Quatre Cantons, parcel·lació antiga vinculada al passat agrari).
  4. Revisió del catàleg de patrimoni industrial amb criteris històrics i socials, que garanteixi la preservació de les estructures, façanes i respecti l’entorn del recinte o parcel·la com a transició.
  5. Itinerari de plafons físics informatius i fotogràfics per tot l’eix Pere IV que museïtzi la història industrial i el patrimoni obrer material i immaterial.
  6. Incidència en el nomenclàtor municipal des de la memòria col·lectiva popular del barri.

 

Usos i oportunitats urbanes

  1. Pla d’usos específic per l’eix Pere IV que impulsi un teixit comercial de proximitat fort que faci front a la proliferació del monocultiu del turisme (hostaleria i restauració).
  2. Modificació dels usos urbanístics del 22@ per promoure altres usos productius d’acord amb els interessos veïnals i en favor de l’Economia Cooperativa, Social i Solidària (compra de productes locals, forquilla salarial màx. de 5 dins empresa, producció ecològica, reciclatge de residus, equitat de gènere dins l’empresa, gestió democràtica).
  3. Mesures de bonificació fiscal al comerç de proximitat i projectes d’Economia Cooperativa, Social i Solidària que s’instal·lin a l’eix Pere IV.
  4. Mesures de bonificació fiscal a propietaris que cedeixin els espais en desús a iniciatives veïnals o d’ECSS
  5. Promoció dels horts urbans comunitaris als solars en desús de l’eix Pere IV.
  6. Inclusió de les necessitats dels col·lectius més desafavorits, especialment dels immigrants que utilitzen espais en desús per desenvolupar la seva feina.
  7. Construcció d’habitatge públic per a garantir l’emancipació del jovent al barri.
  8. Construcció d’equipaments i zones verdes per a cobrir necessitats de salut, educació i lleure del veïnat: CAP, institut, parcs, espais per practicar esport, ludoteca i piscina municipal.

 

Mobilitat i necessitats viàries

  1. Obertura del vial de Pere IV en el tram del Parc del Centre per articular les activitats urbanes i cohesionar la població dels barris del Poblenou i Sant Martí. Una obertura condicionada al tancament i inclusió del vial del c/Cristòbol de Moura al parc i a garantir el manteniment de la mateixa superfície d’àrea verda i protegir la zona de joc infantil del trànsit.
  2. Millora i alineació del pas de vianants al carrer Pere IV en la travessia amb l’Avinguda Diagonal.
  3. Implementació del doble carril de circulació de l’autobús per tot el carrer Pere IV garantint-ne la continuïtat per sobre dels diferents projectes de superilles. Així com, valorar la possibilitat futura d’implementar transports nets i sostenibles com el tramvia.
  4. Bus del barri que garanteixi l’accés als equipaments i serveis bàsics dels barris que es troben a l’entorn de Pere IV, amb especial cura del veïnat dels extrems i la gent gran.
  5. Implementació del carril bicicleta per tot el carrer Pere IV. A més de garantir l’expansió de estacions de Bicing en tot l’entorn de l’eix.
  6. Millora de la connexió del Parc del Centre amb Can Ricart: major obertura i permeabilitat del mur del c/Marroc i adequació de les instal·lacions, vegetació i mobiliari del Parc segons els seus usos i la seva sostenibilitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *