Reivindiquem la gestió comunitària plena del Passatge Trullàs

El Passatge Trullàs del Poblenou és un exemple de punt de trobada on veïns i veïnes decideixen de manera conjunta quines activitats s’hi realitzen i quina forma ha de tenir l’espai. Entre el veïnat de l’entorn, l’AVV de Bogatell i la Taula Eix Pere IV hem transformat amb les nostres pròpies mans un solar de sorra en un espai de trobada veïnal ajardinat i moblat.

Trullàs ha esdevingut un espai on reivindicar la gestió comunitària des de la base i com a forma de funcionament eficient i autònoma. Aquesta gestió comunitària però, s’ha vist coartada els darrers mesos per ingerències de l’Ajuntament i de Parcs i Jardins a l’espai. Tot comença el mes de juliol quan es detecta que l’arbre insignia de l’entrada -regalat pel CCCB dins el projecte artístic Estació Ciutat amb AVV Bogatell i Taula Eix Pere IV- sembla aparentment mort. Una notícia que l’Ajuntament decideix gestionar en ple mes d’agost entrant a l’espai comunitari i talant l’arbre -encara viu- al marge de les decisions preses pel veïnat responsable de la gestió del Passatge Trullàs.

L’Ajuntament ingereix sobre la gestió comunitària i tala l’alzina surera insignia del Passatge

Davant la notícia de la possible mort de l’alzina surera de l’entrada del passatge, primer l’Ajuntament demana l’arbre per portar-lo a un altre espai. La comunitat s’hi nega reivindicant-ne la permanència de l’arbre com a part fonamental. Més tard, des de l’Ajuntament es proposa un intercanvi per un arbre de les mateixes dimensions però viu, però amb un període de temps indeterminat per falta de fons. Una proposta novament rebutjada per la comissió de treball del passatge Trullàs (veïnat individual, Taula Eix Pere IV i AVV Bogatell) decidint mantenir l’arbre encara que ja no visqui. Una decisió que rep l’acceptació i compromís per part del Districte de Sant Martí.

Passat l’estiu, l’arbre havia estat talat sense previ avís. A més, la forma de fer-ho no dona possibilitat a l’arbre per tornar a créixer en cas que resultés viu encara, com finalment s’ha comprovat. Fins a mitjans de setembre no rebem explicacions per part del Districte on se’ns comunica que hi ha hagut malentesos entre el Districte i els tècnics de prevenció i que es va tallar l’arbre sense avisar a ningú.

Considerem que aquest malentès no es pot tornar a repetir i que, per sobre de tot, cal respectar la gestió comunitària de l’espai del Passatge Trullàs. Demanem també, que l’Ajuntament repari els danys ocasionats tant al passatge com a la comunitat restituint l’arbre talat per un altre d’igual dimensions i facilitant material i eines per a què la pròpia comunitat pugui continuar la seva tasca d’adequació i millora urbana de l’espai de forma autogestionaria i sense més ingerències per part de l’Ajuntament.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *