Consum cooperatiu al Poblenou

Les cooperatives de consum han sigut i segueixen sent una eina de transformació social molt important al Poblenou. Podem organitzar entre totes el nostre consum i fugir així del consum de masses que tant de mal fa a les treballadores d’arreu i al medi ambient.

El consum alimentari s’ha convertit avui en una activitat perjudicial per al medi ambient i per als drets de les treballadores del camp. Sabies que les taronges que consumim són recollides al Marroc i que les recollides a València es consumeixen a Alemanya? Els intermediaris en l’àmbit del consum ens faciliten l’accés als aliments, però ens fan perseguir sempre el preu més baix sense tenir en quin és el preu just. Les cooperatives poden ser una solució a aquest problema!

El cooperativisme forma part de l’ADN dels barris populars del Poblenou. Experiències com les de la Flor de Maig, l’Artesana, el Crèdit i la Pau i Justícia segueixen vives en l’imaginari col·lectiu i ens inspiren a crear noves iniciatives de transformació social. Les cooperatives de consum de finals del s.XIX i del XX eren comunitats d’obrers que accedien als aliments directament dels productors. Els intermediaris encarien molt el preu dels aliments, les cooperatives donaven una alternativa de consum assequible a les classes populars. La Flor de Maig es va crear el 1890 per 16 boters del barri de la Plata (Poblenou). Aquesta cooperativa de consum va créixer fins a esdevenir la més gran que hi ha hagut mai a Catalunya, establint diverses sucursals al Poblenou, Sant Andreu, el Clot, Sarria i Sants.

Experiències com les del de Nova York, un supermercat cooperatiu amb més de 16.000 socis fundada el 1973, ens obren la porta a imaginar una manera de transformar el nostre consum a gran escala!

Cydonia, Mespilus, La Unió , Verdnou, Massa Terra, l’Antiga del Camp de l’Arpa i Estèvia segueixen els passos dels nostres antecessors cooperativistes auto-gestionant dia a dia el seu consum. No les coneixes? Busca-les al Mapa Social del Poblenou i suma’t al cooperativisme!


A Ca l’Isidret volem començar una nova cooperativa de consum. Tenim moltes ganes de buscar maneres de canviar el consum alimentari al nostre barri. Ajuda’ns a fer-ho possible i suma’t!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *