Davant l’abandonament de Can Ricart, recuperem les Naus Annexes per a usos veïnals i socials

El Casal de Joves, la Taula Eix Pere IV i l’Agrupament Escolta l’Avenc necessitem més espais per a continuar omplint de vida Can Ricart davant l’abandonament i l’aïllament del recinte.

Can Ricart continua en perill. El conjunt fabril, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, segueix sent l’exemple paradigmàtic de dues dècades de transformació al Poblenou on s’ha menystingut el teixit urbà, industrial i social que constituïa la personalitat del barri. Els edificis i naus centrals, cedits el 2013 a la Universitat de Barcelona per fer-hi un campus de les Arts, porten 6 anys sense cap inversió, amb les cobertes enderrocades i amb problemes estructurals.

El Casal de Joves, el local Perequartu i la fàbrica de creació Hangar són els únics espais que dia a dia omplen de vida Can Ricart. Tot i així, les iniciatives associatives a Can Ricart es veuen limitades per l’abandonament i aïllament del conjunt, i per la manca d’espais on continuar ampliant l’organització d’activitats i de projectes socials. Com a primer horitzó, per a seguir ampliant de vida Can Ricart, resulta imprescindible recuperar les naus annexes del Casal de Joves: l’antiga cantina i la casa del contramestre.

Per tot això, RECLAMEM:

 1. La rehabilitació de les naus annexes per ampliar el Casal de Joves, proporcionar espai a un nou agrupament escolta i recuperar la cantina com a espai de trobada i inserció social. Les antigues cotxeres i casa del guarda es troben en un estat estructural greu i les intervencions pressupostades el 2017 per a la consolidació (250.269€) i la rehabilitació (1.252.713€) no s’han arribat a executar.
 2. La posada en marxa immediata del projecte per a les naus centrals de la UB o bé emplaçar a l’Ajuntament i al teixit veïnal a proposar de forma participativa un ús social alternatiu per a tot el conjunt.
 3. La recuperació de la traça de Pere IV pel Parc Central i la seva connexió amb Can Ricart. La creació del Parc Central del Poblenou i la seva estructuració ha ocasionat no tan sols la interrupció del carrer Pere IV, eix patrimonial que estructurava econòmicament i urbana el Poblenou des dels seus orígens, sinó que també ha incrementat tant l’aïllament com la dificultat d’accés al recinte de Can Ricart. Es perd l’oportunitat que sigui un centre activador i vertebrador entre els diferents barris de Poblenou. Resulta necessari fer de l’entorn de Can Ricart un entorn segur i transitable per a tothom.
 4. L’aturada del projecte 22@0060 que afecta al conjunt de Can Ricart per tal de fer una nova proposta respectuosa amb la memòria del Poblenou. Actualment s’està iniciant la transformació 22@ de l’illa amb la construcció de blocs d’oficines de fins a 12 plantes. El recinte fabril quedarà envoltat dels blocs com un interior perdent qualsevol relació amb el barri i desvirtuant-ne qualsevol lectura patrimonial.

Poblenou, 11 d’abril de 2019

Taula Eix Pere IV, Casal de Joves del Poblenou, Agrupament Escolta l’Avenc i Hangar -Fàbrica de creació-

8 thoughts on “Davant l’abandonament de Can Ricart, recuperem les Naus Annexes per a usos veïnals i socials”

  1. Hola Pere, gracies per donar suport de manera individual.
   En aquests moments estem buscant sobretot, suport de les entitats.
   si formes part d’alguna i voleu donar suport escriviu un correu a taulaeixpereiv@gmail.com
   salutacions

 1. Soy José Luis García Carballo, vecino de Diagonal, 50 bis, a nivel personal doy mi apoyo al manifiesto de la Taula.
  Formo parte de la junta rectora de la Cooperativa del Sagrat Cor de Jesús. En cuanto pueda trasladaré mi opinión en el sentido de apoyo por parte de la Cooperativa. En caso de que la decisión sea de apoyo os lo haré llegar por ésta via.
  Saludos.

 2. Bones,
  Haig de felicitar la feina que fa l’EIX Pere IV, amb activitats amb una clara finalitat social, dit això….

  El CASAL DE JOVES és una farsa, l’únic que es fa és fumar porros, fetes i destruir el local.

  – Teniu dispensadors de cervesa en la recepció del local (de manera permanent).
  – Els lavabos tenen els panys trencats i estan plens de pintades
  – Els passadissos, de les aules per activitats, estan plens de trastos apilats , bàsicament merda(per exemple, una persona amb cadira de rodes no poc accedir).
  – El jardí interior és una mena de chill-out ple de pales i sofàs recollits del carrer.
  – Les festes constants que organitzeu, no es publiciten al barri, no hi ha cartells i els veïns mai són convidats, ni coneixen les vostres activitats. Viviu d’esquena al barri.
  – La plaça del recinte és el vostre aparcament particular, i això que està prohibida l’entrada de vehicles.
  – La música dels concerts sobrepassa els límits establerts per l’ajuntament.
  – La durada del concerts sobrepasen els temps acordats amb l’ajuntament.
  I així podria seguir gairebé fins a l’infinit.

  Això no és una crítica constructiva, ni destructiva, és una constatació de la realitat.
  Tenim vídeos i fots de tot i els portarem a l’ajuntament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *