Aturem les macro-oficines, salvem Can Ricart

Aquest juny s’estan iniciant les obres d’adequació dels terrenys de Can Ricart (c/Marroc – c/Bilbao) per tal d’edificar macro-oficines de 12 plantes d’alçada.

L’edificació de les macro-oficines a Can Ricart es tracta d’una operació urbanística corresponent al planejament 22@, fruit de la venda d’aquests terrenys per part del Marquès de Santa Isabel a un fons d’inversió “voltor” nord-americà. El pla 22@ lluny d’afavorir les necessitats socials i preservar el patrimoni històric, 18 anys després segueix beneficiant la bombolla immobiliària i els interessos empresarials a Can Ricart.

El 2004 el Marquès aprofitant-se de la requalificació 22@ va expulsar del recinte més de 20 empreses i 150 treballadors i treballadores. Quan el teixit veïnal aconseguia el reconeixement de Can Ricart com a Bé Cultural d’Interès Nacional el 2006, un incendi provocat malmetia estructuralment el patrimoni. El Marquès, lluny de ser sancionat, va cobrar al voltant de 109 milions d’euros per la venda de la meitat del recinte a l’Ajuntament.

15 anys més tard i en ple procés de revitalització del recinte per part del teixit social i cultural del Poblenou, l’especulació urbanística 22@ i els negocis del Marquès pretenen edificar enormes gratacels d’oficines amagant i desvirtuant el patrimoni del Poblenou. És per això que el conjunt de les entitats veïnals i culturals de Can Ricart demanem a l’Ajuntament que:

  • Aturi immediatament l’edificació de les macro-oficines que amagaran Can Ricart.

  • Assumeixi el compromís adquirit amb el procés participatiu “Repensem el 22@” i en concret la proposta 5.3: Compensar amb permutes de sòl/edificabilitat els solars contigus a Can Ricart per tal de no desvirtuar/amagar amb gratacels el conjunt patrimonial.

  • Recolzi les iniciatives associatives i culturals que mica en mica estan omplint de vida Can Ricart, i que no es vengui el patrimoni públic a usos mercantilistes.

 

Poblenou, 22 de juny de 2018

Taula Eix Pere IV, Casal de Joves Can Ricart del Poblenou, Hangar -Fàbrica de creació-