Més de 80 cooperatives i entitats veïnals presentem el “Manifest per un Poblenou Cooperatiu” com a alternativa al pla 22@

Aquest dijous 11 de juliol, la Taula Eix Pere IV, la Xarxa d’Economia Solidària, la Federació de Cooperatives del Treball, Coòpolis i la FAVB, hem presentat en roda de premsa un manifest que aposta per una alternativa econòmica i social pel Poblenou davant del fracàs del pla 22@.

El “Manifest per un Poblenou cooperatiu” denuncia que els darrers 20 anys de transformació urbanística i implantació del model econòmic 22@ han suposat pel Poblenou la substitució de l’entramat de petites i mitjanes empreses d’economia productiva i comercial de proximitat en contraposició a l’acumulació de grans empreses d’economia terciària en gratacels d’oficines i hotels. Es considera, però, que el fracàs urbanístic del pla 22@ ha obert nous escenaris al Poblenou industrial fent aflorar i reeixir un ampli teixit cooperatiu i comunitari d’entitats de l’economia social i solidària (cooperatives de treball, de consum i horts comunitaris) i espais d’autoorganització veïnal i associativa (casals de barri i ateneus populars autogestionats).

Les més de 80 cooperatives i entitats veïnals signants del manifest apostem per desenvolupar al Poblenou, i especialment a les antigues zones industrials afectades pel pla 22@, un ecosistema d’economia cooperativa, social i solidària que a diferència del 22@ promogui una economia al serveis de les necessitats de les persones i dels barris, i no de l’acumulació de capital, en tots els cicles de l’activitat econòmica (producció, comercialització, consum, crèdit, gestió de recursos i distribució d’excedents) i la l’articulació de xarxes d’intercooperació i de mercat social. L’aposta per un Poblenou cooperatiu implica apostar per una nova forma de produir, distribuir i consumir sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació.

Propostes per un “Poblenou Cooperatiu” 

Davant la necessitat urgent de reparar els desequilibris i greuges de les transformacions urbanístiques i econòmiques al Poblenou, i concretament del 22@, les cooperatives i entitats signants reivindiquem i exigim:

  1. Bonificar i incentivar a aquelles empreses i entitats que s’instal·lin o transitin cap a l’Economia Cooperativa Social i Solidària, especialment cap a la forma jurídica de “cooperatives de treball”, complint amb el codi de bones pràctiques de la XES.
  2. Preservar i incentivar, dins les activitats permeses a l’àmbit 22@, les activitats de comerç de proximitat i activitats productives de petita escala. I promoure la generació del “mercat social” i la promoció d’una “moneda social”.
  3. Planificar i potenciar un entramat de producció, distribució i consum de béns i serveis vinculats a l’ECSS que permeti la preparació de les bases per avançar cap a un “Poblenou cooperatiu”, i emmarcada en una estratègia global per transitar cap a una proposta de ciutat i d’economia de proximitat i sostenible.

Properes accions
Durant la presentació pública, des de la Taula Eix Pere IV s’ha anunciat que a partir de la presentació d’aquest manifest s’engega una campanya de construcció de model econòmic cooperatiu en la producció, el consum, l’habitatge i la mobilitat conjuntament amb el teixit cooperatiu i veïnal del barri que consistirà en la convocatòria de jornades, xerrades i fires de mostra durant aquest 2019. I una campanya reivindicativa de mesures reals de foment de l’economia solidària al Poblenou i de denúncia del pla 22@ i l’especulació urbanística i econòmica que està suposant des de fa 20 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *