Ús Festival a can Ricart ( Ritual d’art i espai públic )

Torna l‘Ús Festival

I aquest any es farà a l’ antic recinte industrial de can Ricart.

De 10h a 23h podeu venir a gaudir de les diferents actuacions que es faran a dintre de can Ricart.

La Taula Eix Pere IV col·labora fent una activitat dintre del nostre local el ” Perequarto ” també en can Ricart.

El proper dissabte 5 de novembre a les 18h, i en el marc del Festival ÚS , la Taula Eix Pere IV, plataforma ciutadana per a la recuperació i activació del carrer Pere IV i el seu entorn (www.eixpereiv.org) organitzem una trobada a Can Ricart per parlar de la memòria històrica i social d’aquest espai i alhora reflexionar i debatre sobre la seva evolució i situació actual i les perspectives i reptes de futur.

A la trobada hem convidat la fotoperiodista Solange Foret, autora d’un treball sobre treballadors de Can Ricart, en Jordi Fossas, de l’Arxiu Històric del Poblenou, en Manel Andreu, activista veïnal i membre de l’AV del Poblenou i en Salvador Clarós, president de l’AV Poblenou i autor del llibre “Can Ricart i el patrimoni industrial de Barcelona”

desallotjament-frustrat-a-can-ricart-per-jsecall

 

                                                           

ÚS BARCELONA

5 de novembre. Can Ricart

LINK ZONA DE PREMSA

NOTA DE PRENSA CASTELLANO

Ús Barcelona, el festival d’art i espai públic de la ciutat, omplirà Can Ricart d’intervencions artístiques, murals i música, entre moltes altres activitats
El festival celebra la seva tercera edició seguint amb l’esperit de recuperació d’espais en desús a través de l’art i la participació ciutadana.

Tot un dia de programació oberta i gratuïta que acollirà art urbà, tallers, conferències, música, mercat d’art i espais gastronòmics.

Artistes com Ulises Mendicutty, Jofre Oliveras, Igor Nunes, Yoshi Sislay, Mr Sis, Claudio Drë, Daniela Carvalho o Irene López ompliran Can Ricart d’art amb intervencions gràfiques i murals.

En l’apartat musical acollirà les actuacions de Pulmon, Wolf Saxon, Sonoro Dub & Ras Zohen, GAZ i els dj’s eFONIK i DAVEETEE.

Els nens també podran gaudir del festival a Ús Kids, un espai pensat per als més petits en el qual pintaran i dibuixaran de la mà de l’artista La Castillo.

El dissabte 5 de novembre torna Ús Barcelona, el festival d’art i espai públic que se celebra cada any a diferents espais de la ciutat.

Ús Barcelona celebra la seva tercera edició continuant amb l’esperit de recuperació d’espais en desús a través de l’art i la participació ciutadana. I ho fa intervinint enguany un espai emblemàtic, històric i polèmic com Can Ricart, que està considerat un dels grans monuments arquitectònics del patrimoni industrial català al segle XIX. El festival es planteja com un punt de partida inspirador per la recuperació d’aquest espai.

I ho fa amb una proposta oberta i gratuïta que acollirà art urbà, tallers, workshops, conferències, música, mercat d’art i espais gastronòmics, entre moltes altres activitats.

Desenes d’artistes ompliran Can Ricart d’art amb intervencions gràfiques i murals. Entre ells, el director d’art i il·lustrador mexicà Ulises Mendicutty, l’innovador artista urbà Jofre Oliveras, l’artista japonès afincat a Barcelona Yoshi Sislay, la dissenyadora gràfica i il·lustradora peruana Daniela Carvalhoel mutlifacètic artista gràfic Mr Sis, l’artista Irene López que basa les seves intervencions en paisatges geomètrics i simetries impossibles, l’artista visual Spidertag que treballa amb simetries realitzades amb cable de neó, el reconegut artista de murals de grans dimensions Claudio Drë o l’artista brasiler Igor Nunesque ha deixat per moltíssimes ciutats del món el rastre de Clécio, un ocell que va crear per reivindicar els drets dels animals, entre molts d’altres.

La programació musical acollirà les actuacions de: Pulmonimprovisador i ‘beatboxer’; Wolf Saxon, una banda canalla que fusiona amb elegància Rock and roll, Blues, Jazz, Country, Polka, Cabaret, Surf, Garage, Punk i Noise-rock; i el projecte musical liderat per Bruno Lima Sonoro Dubque compatrà amb la col·laboració del jove vocalista, compositor y productor de reggae, Ras Zohen. També es pujarà a l’escenari la banda de Rock & Blues del Poblenou, GAZ que basa el seu so en una fusió elèctrica dels anys 70, 80 i 90; i els dj’s eFONIK del col·lectiu Kill the Dj i DAVEETEEun dels dj’s clàssics de l’escena “Bass” de la ciutat.

Els nens també podran gaudir del festival a Ús Kids, un espai pensat per als més petits de la mà de l’artista La Castillo, amb la qual dibuixaran i pintaran el seu propi imaginari tribal.

Un any més, Miscelanea es mudarà a Poblenou en un market dedicat a la venda d’obra gràfica, publicacions independents i productes d’artistes nacionals i internacionals.

“La tribu” com a eix vertebrador de la programació d’aquest any

Aquest any Ús Barcelona vol influir en la recuperació de Can Ricart i en aquest context l’edició d’enguany explora el concepte de tribu com a ‘leitmotiv’ de l’esdeveniment. La idea de tribu ens remet automàticament al concepte de ritual, una pràctica que vincula emocionalment als seus participants i que té la finalitat de retre homenatge a un Déu, un líder o a un ser mitològic a fi de fer-lo “reviure” en la consciència col·lectiva de la tribu. El festival es planteja, doncs, com una tribu, formada per artistes, l’organització i el públic assistent. Una tribu que vol fer ressorgir Can Ricart, un espai sense vida, mitjançant la realització de rituals, és a dir, de diferents activitats i intervencions artístiques que es duran a terme.

Aquest concepte ha sigut l’eix vertebrador de la programació d’aquest any, amb artistes que treballen continguts que fan referència a l’imaginari tribal o també perquè a través de les seves obres transformen l’espai que han intervingut.

Can Ricart

La història de Can Ricart oscil·la entre èpoques daurades marcades per l’efervescència industrial barcelonina i d’altres molt més fosques en les quals dos incendis, les polèmiques sobre el tancament del recinte i l’enigma que va planejar durant anys sobre el futur de Can Ricart van enfosquir el passat gloriós del complex industrial. Amb tot, aquest conjunt patrimonial de valor singular ha aconseguit mantenir-se en peu gràcies a la voluntat d’antics treballadors, de l’Associació de Veïns de Poblenou, de la plataforma Salvem Can Ricart i de multitud d’adhesions que han aconseguit que Can Ricart fos declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya.

Tancat al públic durant anys, Ús Barcelona obre les portes de Can Ricart per fer reviure l’espai amb la ciutadania i celebrar el seu ressorgiment com el primer pas del procés de recuperació del recinte. Ús Barcelona vol acompanyar aquesta transformació, el festival es planteja com o un punt de sortida per a la recuperació de Can Ricart per als veïns i veïnes de Barcelona i que, una vegada finalitzat el festival, es passarà el testimoni a la Universitat de Barcelona, institució que restaurarà i rehabilitarà algunes naus del complex para establir una de les seves seus del Parc de les Humanitats i les Ciències Socials.

Can Ricart és un dels tres grans conjunts industrials del segle XIX que queden a Barcelona. És un recinte fabril d’un gran interès i forma part del gran eix patrimonial industrial barceloní i català, i està situat al costat del Parc Central i és el gran eix patrimonial de Pere IV. Per mèrits propis i per la seva mida i posició, Can Ricart ofereix una oportunitat única de crear un nou estil de fer ciutat, com a peça clau d’un àrea de nova centralitat culturalment arrelada, econòmicament dinàmica i socialment creativa, d’atractiu per a locals i visitants.

Ús Barcelona

Ús Barcelona és un festival organitzat per Rebobinart amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona que pretén, a través de l’art, ser un element revulsiu que reivindiqui una ciutat més justa i més participativa. Les anteriors edicions d’Ús Barcelona van tenir lloc al 2014 al solar dels Encants Vells de Barcelona després de la reubicació del mercat al nou emplaçament i la segona edició al maig de 2015 en un tram del carrer Pere IV. Ambdues varen tenir una gran acollida amb 9.000 i 12.300 assistents respectivament.

El festival té la voluntat de rescatar el valor d’ús d’aquests espais. L’art és un dinamitzador natural de l’espai públic i té la capacitat de donar vida i dignitat a aquests espais públics. A partir de l’art, la participació ciutadana, la innovació social, la creativitat i l’experimentació, es creen sinèrgies transformadores que aporten un valor d’ús pràctic però sobretot simbòlic i emocional, recuperant la identificació de la ciutadania amb els espais buits dels seus barris. L’art omple aquest espai donant-li una nova identitat.

ÚS Barcelona és possible gràcies al patrocini de Montana Colors i la col·laboració de: Fundació Banc de Sabadell, Consulat de Mèxico de Barcelona, Consulat General de Portugal a Barcelona (Camões, Instituto da Cooperação e da Língua i Cultura Portugal) i Adopta Un Tío. El festival compta amb el suport de: Ajuntament de Barcelona, Universitat de Barcelona (UB) i La Taula Eix Pere IV. 

 

HORARIS

ÚS BARCELONA: de 10h a 23h

Actuacions musicals:

12:00 h. GAZ (rock / blues)

13:30 h. WOLF SAXON (cabaret / swing / rock & roll)

16:30 h. SONORO DUB & RAS ZOHEN (reggae / roots / dub)

18:30 h. DAVEETEE (d&b / jungle / dubstep)

20:00 h. PULMON (hip hop / beatbox / funk / trap)

21:00 h. eFONIK (electro / techno / deep / burlesque)

ÚS BARCELONA

Festival d’Art i Espai Públic

Dissabte 5 de novembre 

Can Ricart (Emilia Coranty s/n)

Horari: de 10h a 23h

Entrada gratuïta

www.usbarcelona.com

 

 

Contacte de premsa:

Marta Suriol (marta@lacosta.cat)

933 103 888 – 629 84 81 87

www.lacosta.cat

LA COSTA COMUNICACIÓ

Tallers 77, 2n 1a – Barcelona

www.lacosta.cat

Facebook Twitter Instagram
Em vull donar de baixa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *